Typer av båndtransportører
Når du skal kjøpe en Båndtransportør, er det mange valg å ta, for eksempel:
- Hvilke dimensjoner skal transportbåndet ha?
- Hvor tungt gods skal flyttes?
- Hvilken hastighet skal Båndtransportøren ha?
- osv.
Svaret på disse spørsmålene kommer ofte ned til å gå tilbake til det grunnleggende – hva er de forskjellige typene av båndtransportører?
Idenne guiden kan du lese om de forskjellige typene av båndtransportører, deres fordeler, ulemper og noen generelle tips og triks. Forhåpentligvis vil guiden nedenfor hjelpe deg når du skal kjøpe et transportbånd!
De vanligste typene av Båndtransportører
Når det gjelder typer av Båndtransportører, finnes det sannsynligvis like mange typer som det finnes leverandører. De vanligste er imidlertid listet opp nedenfor, og i de følgende avsnittene kan du lese mer om hver enkelt type:
- Båndtransportør med skiveseng
- Båndtransportør med rulleseng
- Båndtransportør med teleskop
- Kjedetransportør
- Modulbasert beltetransportør
Båndtransportør med skivebunn
En Båndtransportør med skiveseng eller plateseng som det også kan kalles, er sannsynligvis den vanligste formen for transportbånd. Skiveleie betyr at selve båndet (som f.eks. kan være av gummi, PVC osv.) ligger på en flat overflate og glir over leien når motoren driver båndet.
Denne typen Båndtransportør er vanlig fordi den har en enkel og rimelig design – hvis du ikke transporterer for tunge varer/tunge pakker, er det en velprøvd og velfungerende løsning.
Det som er viktig å tenke på når du bestiller en båndtransportør av denne typen, er nettopp hvilken vekt per pakke, samt hvilken totalvekt du kan forventes å transportere på transportbåndet samtidig.

Da er en Båndtransportør med skivebunn sannsynligvis den rette løsningen for deg.
Transporterer du tyngre gods? Ja, da er det viktig å velge et bånd og en skivebunn som genererer lav friksjon når båndet løper. Hvis friksjonen er for høy, blir det naturligvis både energikrevende for motoren (dårlig glid) og høy slitasje på båndet.

Båndtransportør med rulleseng
Som navnet antyder, er en Båndtransportør med rulleseng, i motsetning til en skivesengtransportør, designet med bare – ruller. Denne typen transportbånd må ikke forveksles med en rulletransportbane, der varene er beregnet på å transporteres på ruller. På en rullebåndtransportør er det et transportbånd som vanlig (f.eks. i gummi eller PVC), men i stedet for å bevege seg over en flat overflate, løper/sklir båndet på ruller.
Så hva er den store fordelen med en rulleseng? Friksjonen er svært lav!
En rullebanetransportør har flere komponenter og er derfor dyrere enn en konvensjonell transportør, men løsningen er mer energieffektiv og kan transportere tyngre gods.
Vanlige bransjer der denne typen Båndtransportør brukes er blant annet gruvedrift, avfallshåndtering og landbruk. Det finnes også kommersielle/industrielle bruksområder hvis et selskap håndterer store eller tunge varer.
Teleskopisk Båndtransportør
Teleskopiske båndtransportører er en transportør med et smalt, men svært effektivt bruksområde – tømming av containere.
En teleskopisk båndtransportør er konstruert slik at båndet kan forlenges, ofte opp til 5-15 meter, ved hjelp av et uttrekk. I den andre enden er det en motvekt, eller alternativt er transportøren festet til gulvet slik at båndet ikke tipper når transportøren er helt utstrakt.
Fordeler som ofte fremheves med teleskopiske Båndtransportører inkluderer
- Mer effektiv lossing av containere på grunn av kortere gang- og kjøreavstander for de ansatte
- Færre losse-/lastemomenter ettersom varene kan gå direkte inn i sorteringsflyten
- Bedre ergonomi for de ansatte ved lossing av containere.
Blant de største produsentene av denne typen Båndtransportører finner vi Caljan Rite-hite, Feifer og Loadmaster.
Kjedetransportør
Kjedetransportører er, nesten som navnet antyder, en egnet løsning for tungt gods.
Ved å bruke kjettinger til å drive godset fremover kan du bygge en svært holdbar konstruksjon som tåler både høy belastning og hyppig bruk.
Den vanligste løsningen er å transportere paller, kasser, tønner eller andre lastbærere på to, tre eller flere kjettinger. Denne typen løsninger ser man ofte i industrimiljøer eller på store lagre med mye fullpallhåndtering.
Kjedetransportører er veldig gode til å transportere varer over rette strekninger, men hvis du har behov for å endre retningen på f.eks. en pall, er det nødvendig med en form for girløsning som kan skyve varene på en ny rett strekning.


Modulbasert transportbånd
I motsetning til de andre transportørene som er nevnt ovenfor, er modulbåndtransportører ikke så vanlige i vanlig lagerhåndtering – i stedet er det et produkt som egner seg svært godt til f.eks. næringsmiddelindustrien og den kjemiske industrien.
Navnet modulbåndtransportør kommer av at selve båndet består av moduler (ofte i plastmateriale) som er som lenker. En stor fordel med denne typen Båndtransportør er at du kan være svært fleksibel i utformingen – du kan lage kurver, spiraler og selvfølgelig rette seksjoner.
En annen fordel er hvis du transporterer varer som for eksempel tørker eller kan dryppe – modulbåndene kan være hule, og dermed blir det ikke så mye søl på selve båndet. I tillegg kan disse enkelt rengjøres.
Bør du kjøpe en Båndtransportør?
Hvis du er på utkikk etter en eller flere Båndtransportører til virksomheten din, vil du oppdage at det er en rekke vurderinger som må gjøres – men som regel er løsningen ganske åpenbar.
Trenger du en optimalisert løsning for et helt unikt behov? Da kan det være lurt å kontakte en produsent av nyeBåndtransportører, med hjelp av en designer kan du få akkurat det du trenger.
Ser behovet litt enklere ut, rett transport fra punkt A til B? Da er brukte Båndtransportører et svært konkurransedyktig alternativ når det gjelder verdi for pengene.
Trenger du hjelp, er du hjertelig velkommen til å kontakte oss via skjemaet nedenfor.
Hvis du vil hoppe rett inn og se vårt utvalg av brukte Båndtransportører, finner du det her.